Ironman 70.3 Vichy

 25/8/2018

Eind augustus stond Ironman 70.3 Vichy op de agenda voor Bruno. Vichy is een erg rustig stadje, bij de algemene bevolking bekent voor zijn water en zijn spa.  Maar 1 weekend per jaar wordt de stad volledig overgenomen door het Ironman circus. Met op zaterdag een halve Ironman (70.3) en op zondag een volledige Ironman. Beide races zijn erg behoorlijk populair omwille van het afwisselende parcours en de erg enthousiaste supporters. Hij staat ook bekend als een van de warmste triathlons van het jaar. Zweten gegarandeerd dus. Bruno nam deel aan de halve Ironman, lees hier zijn verslag:

'“Bij de start had ik maar 1 doel: een negatieve split lopen (in vorige 70.3’s was er altijd wat verval naar het einde toe). Verder zou alles onder controle moeten zijn (althans dat dacht ik toen we op vrijdag onze intrek namen in ons hotel). Fiets ingecheckt, bevoorrading klaar, transitietas gepakt en de wekker gezet om 4:30 voor een uitgebreid ontbijt, vroeg in bed dus om toch een 6tal uur te slapen. Om 1:30 kwam de verassing: brandalarm en hotel evacuatie. Dat stond niet in het plan, maar door een hotelbrand heen slapen leek ons geen goed idee. Kleren aan en naar beneden dan maar, waar bleek dat het om een vals alarm ging. Terug naar de kamer, maar einde nachtrust. In ieder geval wel voldoende tijd om rustig te ontbijten. Met een suffe kop aan de zwemstart dus. Toch maar voorin gaan staan in de hoop in een goed groepje te vallen waar we wat kunnen draften.  Na 300-400 meter wordt ik inderdaad voorbij gestoken door een sneltrein van 4 zwemmers en ik haak mijn wagonnetje aan. We zwemmen aan een stevig tempo, maar helaas blijkt iedereen slecht geslapen te hebben want halverwege blijken we flink uit koers te liggen. Resultaat: 2250 gezwommen ipv de 1900 die voorzien waren. Na 37 minuten uit het water, kan beter. Korte transitie en op de fiets voor 90 km door de Auvergne. Strak plan: 240 Watt en om de 20 minuten een gel. Helaas blijkt al snel dat mijn vermogensmeter niet gecalibreerd is en de cijfers dus onbetrouwbaar zijn. Op het gevoel dan maar en vooral niet te snel. Na 2h45 rijd ik de transitie terug binnen met een erg fris gevoel. Loopschoenen aan, sanitaire stop (het is dit weekend uitzonderlijk koud en ik heb dus veel te veel gedronken) en de twee rondjes van 10.5km lachen mijn tegemoet. Ik vind al snel een comfortabel tempo en de duizenden toeschouwers houden de motivatie hoog. Na 55 minuten kom ik voor een eerste keer door het stadium maar er moet nog een tweede rondje afgelegd worden voor ik onder de boog door mag. De benen blijven merkwaardig fris en op km 16 versnel ik zoals voorgenomen. Ik finish na 5hr en 16 minuten (swim 37, bike 2:45, run 1:46) met het gevoel dat ik dit nog even had kunnen volhouden. Wat mij betreft is Vichy een aanrader: leuk parcours, feilloze organisatie en erg enthousiaste toeschouwers. En de steak met meerdere biertjes heeft ook erg goed gesmaakt!“


TriNyon

5/8/2018

Sarah en Bruno hebben deelgenomen aan de 30ste editie van triathlon van Nyon, de grootste triathlon van Zwitserland met voor iedere wat wils: kids, nationaal kampioenschap junioren, decouverte, sprint en olympische afstand. Onder een brandende zon hebben ze aan de sprint triathlon deelgenomen (500 meter zwemmen in Lac Leman dat 25 graden was dus geen wetsuit toegelaten, 21 km fietsen op een heuvelachtig parcours en een kleine 5 km lopen). Ze mogen terecht fier zijn op hun mooi resultaat: Sarah eindigde 8ste van de 34 vrouwen in haar leeftijdsgroep met een tijd van 1:26:34 en Bruno was 23ste op 114 met een tijd van 1:16:49. Proficiat !


Le Tour Genève Triathlon

14/7/2018

Op 14 juni was het de 29ste keer dat er in Genève een triathlon georganiseerd werd. Verspreid over de 2 dagen waren er verschillende races: kinderen (jongste deelnemer was 6 jaar), Run&Bike en dan voor de volwassenen: Short (500m zwemmen, 17km fietsen en 5km lopen), Standard (1500m, 40km en 10km) en Decouverte (250, 8 en 2.5).  

In totaal waren er 2200 deelnemers.  Bruno en Sarah hebben meegedaan aan de short distance en zijn respectievelijk als 13de (van de 92) en 9de (van de 29) in hun leeftijdsgroep geëindigd, waarvoor een dikke proficiat! Door het grote aantal deelnemers aan de short distance race (900) die moesten starten in 4 groepen op slechts 3 minuten van elkaar, was het zwemmen niet echt comfortabel. Het gaf eerder het gevoel van in een wasmachine te zitten met heel veel andere mensen. Het fietsparcours was vlak, buiten een helling van 900 meter die HEEL erg steil was en die ze dus 2 maal over moesten aangezien zowel fietsen als lopen 2 rondjes waren. Lopen was langs de kaaien met zicht op meer en jet d'eau. Veel te warm maar heel erg leuk en super veel toeschouwers en goede ambiance.


Dé uitdaging !

voor op 7/7/2019

IMG_3094.PNG

Bruno gaat ervoor, een volledige Ironman. Ik denk veel sporters het er over eens zijn dat dit zowat de ultieme uitdaging is. Zijn mailtje naar mij:

"De kogel is door de kerk. Helemaal bovenaan de bucketlist stond al een tijdje een volledige Ironman (3.8 km zwemmen, 180 km fietsen, 42,2 lopen). Een afstand die aantrekt en afschrikt tegelijkertijd. Zonder twijfel een enorme uitdaging en verre van gegarandeerd succes. Het lot heeft echter beslist. Toen we vorige zondag tijdens de “Etape du Tour” (die ik samen met Erwin reed) het bord zagen “Don’t die wondering” viel het besluit om te proberen 1 van de 3500 startplaatsen voor Challenge Roth te pakken te krijgen. Roth is de meest gegeerde full distance triathlon van het jaar en elk jaar zijn de 3500 plekken binnen de minuut verkocht. Kwestie van een goede internetverbinding te vinden en sneller te klikken dan je schaduw dus. Maandag om 10u was het zover. Ik had al mijn gegevens klaar liggen en begon on 9:58 op “refresh” te klikken. Ik ken mensen die al jaren vruchteloos een plekje proberen in de wacht te slepen. Mijn verwachtingen waren dus niet heel erg hoog. Tot mijn verbazing liep alles vlotjes en even later had ik hiernaast staand mailtje in de inbox. Kharma heeft dus beslist: wij gaan volgende zomer naar Duitsland op vakantie! Na de euforie kwam al snel het besef wat er allemaal moest gebeuren. Overnachting vinden (bleek moeilijker dan verwacht, maar Sarah’s magisch organisatorisch talent kwam al snel met een oplossing). Dan maar de rest van het to-do lijstje aanvullen: coach vinden, marathon training beginnen, een leuke marathon vinden in de herfst... Een interessante 12 maanden voor de boeg, we hebben er in ieder geval heel veel zin in!"

To be continued...

Schermafbeelding 2018-07-13 om 17.08.49.png

Triathlon Vallée de Joux

18/6/2018

Sarah en Bruno hebben de Vallée de Joux 'sprint' triatlon meegedaan. Deze omvat 500 m zwemmen in het 'Brenet meer', 23 km fietsen rond het 'de Joux meer' en afsluitend 5 km rond het 'Brenet meer' lopen. Sarah was 17de van de 51 en Bruno 19de van de 132. Super goed gedaan, vooral in het fietsen wederom een indrukwekken gemiddelde gereden !!


Triathlon kamp in Mallorca

1/4/2018

1200 km (15 zwemmen, 1140 fietsen & 45 lopen): het resultaat van een zoning weekje Mallorca voor de Triclub. De Tackx Neo, in combinatie met Trainer Road mag dan wel een uitstekende trainings-tool zijn, na enkele maanden indoor-fietsen, beginnen de kriebels toch onvermijdelijk te komen. Toen Bruno en Sarah de uitnodiging kregen van de Triathlon Club Geneve om een weekje op Mallorca te gaan trainen, was de beslissing snel genomen. Mallorca heeft een stevige reputatie wat betreft fietsen, maar heeft wat hen betreft de verwachtingen alvast overtroffen. De uitvalsbasis was Viva Blue op Playa de Muro, het sporthotel bij uitstek met alle faciliteiten (privé-baantjes in het zwembad, volledig uitgerust fiets-centrum, herstellende massages,…). Het is dan ook niet abnormaal om Nino Schurter aan het ontbijtbuffet tegen te komen, of aan te schuiven aan het spaghetti-buffet met het Italiaans nationale team. Verder is playa de Muro simpelweg lelijk, reden genoeg dus om elke dag op de fiets te klimmen en de rest van het eiland te verkennen (en massas leuke dorpjes en kustplekjes te ontdekken). De heuvels zijn niet extreem (de hoogste top is 1000m en de meeste klimmen rond de 5%-6%), perfect voor de tijd van het jaar. Ze zijn wel erg talrijk, dus zo staat na elk ritje toch minimum 1000hm op de teller. Ze hebben verder ook erg veel opgestoken van de talrijke Kona-laureaten (Kona is de Ironman worldchampionships in Hawaii) en de voortreffelijk omkadering van de coaches en natuurlijk wordt een zware trainingsdag nog steeds afgesloten met een biertje en wat zware verhalen.

Sarah en Bruno beginnen alvast vol energie en enthousiasme aan het seizoen (met ook het voornemen om tegen de Etape nog enkele kilootjes minder te wegen).


otot.png

'Trinyon'

6/08/2017

De Triclub, afdeling Zwitserland heeft begin augustus nog een activiteit gedaan: Triathlon van Nyon aan de oevers van Lac Leman, beter gekend als het meer van Geneve.  Een thuismatch, aangezien zowel het loop als het fietsparcours vlakbij ons huis loopt, maar wel een parcours dat veel klimmen is in beide disciplines. Op zondagochtend was er de sprint afstand. Vertrek om 8:15 stipt voor 500m zwemmen, 21 km fietsen en 5km lopen. Voordeel was wel dat het nog een aangename temperatuur was. Aangezien de temperatuur van het water net boven 22 graden celcius lag, was het dragen van een neopreen wetsuit niet toegelaten. Sarah heeft meegedaan samen met nog 200 andere vrouwen en heel veel mannen. Het zwemmen bleek een challenge voor iedereen door de sterke stroming (door de wind) en de golven (ja, zelfs in een meer zijn er golven). Bijna iedereen heeft 100 meter meer dan nodig gezwommen door af te driften. Sarah is 162ste vrouw uit het water gekomen maar dan sterk beginnen te fietsen. Ook het lopen ging vlot, met als resultaat een 85ste plaats bij de vrouwen. Deze winter dus vooral blijven oefenen op het zwemmen.

Vlak na de middag was er dan de olympische afstand met 1500m zwemmen, 42km fietsen (4 rondjes van iets meer dan 10km) en 10k lopen. Ondertussen was het buiten al ruim meer dan 30 graden en was de wind ook verder aangewakkerd, dus nog meer golven.  De organizatie heeft dan ook beslist doordat de zwemcondities verre van ideaal waren om toch de wetsuits toe te laten voor deze discipline. Bruno heeft een supersterke zwemstart genomen met een 108ste tijd op 330 mannen maar heeft dan spijtig genoeg door een mechanisch defect moeten stoppen na 2 fietsrondjes.

Deze triathlon is zeer geliefd bij het brede publiek en supergoed georganizeerd dus een aanrader voor iedereen die dit eens wil proberen.  Er is zelfs een discovery race met 200 meter zwemmen, 10.5km fietsen en 2.5km lopen.  Misschien een ideetje voor de Belgische delegatie?

Met dank aan m'n zus Sarah :-)

 


Sprint triathlon in de Jura

25/6/2017

De voltallige Zwitserse delegatie heeft deelgenomen aan een sprint triathlon in Vallée du Joux: 500m zwemmen, 20km fietsen en 5km lopen. Een pittoresk kader midden in de Zwitserse Jura en ideale omstandigheden na de hittegolf van de afgelopen weken, perfect dus.

Toch zijn de verwachtingen aan de start eerder gematigd. Sarah heeft 7 weken stilgelegen na een val met de fiets en de gevolgen daarvan (gebroken hand). Bruno maakt de switch van lange afstand naar sprint op 1 week tijd en heeft geen enkel idee hoe dat zal bevallen. Lage verwachtingen dus, maar motivatie en zin in overvloed.

Het water heeft een aangename 22 graden. Wetsuits zijn dus toegestaan, maar Sarah beslist om zonder te zwemmen. Want hoe krijg je dat ding uit met een "brace" aan je hand? En fietsen met een wetsuit wordt wel heel erg warm :-)

Uiteindelijk werd het een top-ochtend voor beiden. Na wat moeite tijdens het zwemmen heeft Sarah de goede fietsbenen teruggevonden en de opgelopen achterstand helemaal dichtgereden (30 km/u gemiddeld) om vervolgens het (trail) lopen af te ronden met een erg sterke 25 min op de 5km. Finish na 1hr27min is een super resultaat!

Bruno moet de kopgroep in het zwemmen na 250m lossen, maar met een stevige fietstijd (37 km/u gemiddeld) en een 5km in 20min, klokt hij toch af op 1hr07min. Persoonlijk record en 31e in de groep!

Zeker een aanrader deze triathlon, zowel voor diegenen die de discipline graag eens willen uitproberen als voor de meer ervaren sporters. En trouwens een geweldig kader voor een fietsuitstap, maar daarover meer eind juli (yes!)

Proficiat beiden, echt goed bezig !!


Dé Ironman Luxembourg

18/6/2017

Bruno nam deel aan de halve triathlon "Ironman 70.3 Luxembourg" te Remich.

De startplaats van het zwemonderdeel is in het midden van Remich, de grootste stad van de moezelstreek. Het is een ronde van 1,9 km tijdens welke de zwemmers op de gehele route heel goed door de toeschouwers te volgen zijn.

Het fietsonderdeel bestaat uit een ronde van 90 km met start en aankomst in Remich. Het eerste deel van de route verloopt langs de Moezel rivier, daarna rijdt je door de prachtige heuvelachtige wijngaarden. Tegen het einde van de fietsronde passeert de atleet het beroemde "Schengen Monument" waar het zogenoemde "Akkoord van Schengen" in 1985 getekend werd.

De looproute van 21,1 km is volledig in Remich. Het is een vlak circuit van 4 rondes, tussen de oever van de Moezel en de schilderachtige wijngaarden. De finish is vlakbij de wisselzone in het centrum van Remich zijn.

Bruno deed er 5u26 min over. Respect !!!